Een online platform ontwikkelen is een mooie en uitdagend proces waar je veel tijd, geld en energie in moet stoppen. Met als resultaat dat je een platform creëert dat graag wordt gebruikt en dus ook geld gaat opleveren. Er zijn al een groot aantal succesvolle online platformen in Nederland waar je een voorbeeld aan kunt nemen. Denk aan Marktplaats, maar ook UberEarts enThuisberzorgd.nl zijn platformen die succesvol zijn. Wil jij weten wat de belangrijkste dingen zijn die je moet doen bij het bouwen van een online platform? Lees dan snel onze blog!

Begin bij de User Experience

Bij een online platform ontwikkelen ligt de focus vaak op het backend in plaats van het frontend terwijl het juist de omgekeerde wereld moet zijn. Je moet immers een platform bouwen dat gebruiksvriendelijk en stabiel is. Door jezelf in de gebruiker te verplaatsen kun je een veel beter platform bouwen dat ook op de wensen en de behoeftes van de gebruikers aansluit. Nog slimmer is om gebruikers bij het ontwerpen te betrekken! Dit kun je vrij eenvoudig doen als je volgens de lean methode werkt en in fases een platform opbouwt.

Een goed online platform ontwikkelen? Blijf investeren!

Als een online platform staat is het ook klaar, maar niets is minder waar. Je moet namelijk blijven investeren en op zoek blijven gaan naar innovaties. Hoe kun je het platform nog beter en gebruiksvriendelijker maken en hoe zorg je ervoor dat het online platform ook in leven blijft? Hier moet je dus continu tijd, geld en energie insteken om ervoor te zorgen dat je in de behoeftes van de gebruiker blijft voorzien en dat je relevant blijft.

Gooi niet alles op één hoop

Als je vanuit een bestaand bedrijf of een merk online platform bouwt is het belangrijk om de zaken gescheiden te houden. De organisatie Uber doet dat bijvoorbeeld heel goed door het online platform UberEats een andere naam te geven. Het is dan een label dat onder je merk hangt. Dat voorbeeld zou je zeker moeten volgen. Zeker wanneer blijkt dat een online platform niet levensvatbaar is loop je het risico dat het verwijderen van het platform of een incompleet platform negatief reflecteer op je merknaam.

Online platform ontwikkelen? Maak budget vrij voor marketing

Wanneer er een mooi online platform staat is het ook belangrijk om te investeren in de marketing. Je moet immers kenbaar maken dat het platform er is, wat het doel van het platform is en hoe het gebruikers kan helpen. Vooral in de opstartfase is het gebruikelijk om hier flink op in te investeren om het platform in beweging te krijgen. Houdt hier dus rekening mee tijdens het budgetteren. Je kunt veel beter een functionaliteit of ontwikkeling uitstellen als blijkt dat er weinig of geen budget overblijft om te adverteren.

Online platform ontwikkelen? Schakel een expert in!

Wil je een online platform ontwikkelen of een webapplicatie laten maken? Je kunt dan het beste aankloppen bij een professioneel bedrijf die gedreven zijn in het opzetten van een online platform. Zo weet je zeker dat je een levensvatbaar product krijgt en kunt gaan bouwen een jouw eigen succesverhaal!