Wat is data analyse?

Je hebt vast wel eens gehoord over bedrijven of freelancers die data analyseren. Het grote voordeel van data is dat je de productiviteit en de winst kunt verhogen van jouw organisatie. Maar dan is het wel belangrijk om te weten wat data is en hoe je data in kunt zetten. Wij leggen je uit wat data is!

Wat een Data analyse precies is

Data is feitelijk niets anders dan gegevens. Data is er dus in alle vormen en maten. Zo heb je bijvoorbeeld data uit interviews, downloads, databases en andere kwantitatieve methoden om data te verzamelen. Door al deze data te analyseren haal jij, of de computer, belangrijke data uit de ruwe data. De data kun je vervolgens gebruiken om bepaalde besluiten te nemen. 

Hoe verzamel je dan data?

De data kun je halen uit verschillende bronnen. Dit kunnen bijvoorbeeld beheerders van bepaalde systemen zijn of je haalt ze uit interviews en enquêtes. Daarnaast kun je data ook halen van bijvoorbeeld je websites. Zoek bijvoorbeeld uit hoe je downloads krijgt en hoe mensen zich inschrijven voor een nieuwsbrief. Door al deze data te verzamelen kun je bij grote hoeveelheden een verband zien en jouw systeem nog verder optimaliseren. 

Voorkom fouten 

Regelmatig moet de data worden bijgewerkt, zodat er geen nutteloze data zit. Daarnaast moet je ook controleren of er geen dubbele gegevens zijn. Hierdoor kunnen jouw gegevens onbetrouwbaar zijn en kun je geen goede conclusies trekken. Als dit alles is gecontroleerd kunnen data analisten controleren of er genoeg data is verzameld om betrouwbare conclusies te bieden. Daarnaast is de eerste set data belangrijk om de data te begrijpen. Door de data kun je uiteindelijk hele processen verbeteren in iedere proces waar je data over kunt verzamelen. Zo voorkom je (tijd)verspilling en werk je efficiënter!x