Een leuke NFC toepassing is de NFC Wi-Fi Connector. Hiermee kun je met één tap direct verbinden met het Wi-Fi netwerk, zonder een wachtwoord in te vullen. Erg makkelijk voor thuis wanneer er vrienden langskomen of voor openbare werkruimtes en horeca gelegenheden. In deze blog leg ik je uit hoe je zelf een NFC Wi-Fi connector maakt in 3 simpele stappen.

Stap 1: Koop de juiste NFC tag

Voor het maken van een NFC Wi-Fi Connector heb je natuurlijk een NFC tag nodig. Aangezien deze NFC toepassing weinig geheugen vereist kun je gewoon voor de goedkoopste versie gaan, de NTAG213. Deze tag heeft een geheugen van 144 bytes, terwijl je maar 19 bytes nodig hebt. Heb je de NTAG213 toevallig al thuis liggen? Mooi dan kun je de tag direct gaan programmeren. Mocht je toch wat meer bytes willen omdat je nog iets anders op de tag wil programmeren, dan adviseren we de NTAG215.

Stap 2: Programmeer de tag

In dit voorbeeld gebruiken wij de NFC Tagwriter applicatie van NXP. Open de applicatie en druk op ‘’new’’, vervolgens druk je op ‘’Wi-Fi’’. In het nieuwe venster wordt er om verschillende gegevens gevraagd. We beginnen bovenaan bij ‘’Network SSID’’. Hier vul je de naam in van de internetverbinding. In het tabje daaronder staat ‘’password’’. Zoals je waarschijnlijk al snapt moet je hier het Wi-Fi wachtwoord invullen. Vervolgens dien je de ‘’Authentication Type’’ in te vullen. Dit is de beveiliging van de internetverbinding en kan per router verschillen. Op de router kun je zien wat voor een beveiliging er staat ingesteld. Vul dit type beveiliging in. Dan zijn we bij het laatste tabje aangekomen ‘’Encryption Type’’. Dit heeft te maken met het versturen van data en het versleutelen hiervan. Zo kan er geen data ontcijfert worden. In de meeste gevallen kun je deze optie op ‘’none’’ zetten. Druk vervolgens op Save & Write en houd de tag tegen de achterkant van je telefoon.

Stap 3: Plak de tag op een gunstige plek

De tag is klaar voor gebruik. Nu hoef je alleen nog maar een goede plek uit te kiezen waar de gasten eenvoudig de tag kunnen vinden.